Uudenvuoden juhla – juhli oikein

 

Uudenvuoden juhlinta tuo paljon melua ja räiskettä. Uuttavuotta voi juhlia turvallisesti naapureita kunnioittaen.

Missä raketteja saa ampua? Miten lemmikit otetaan huomioon? Mihin lajitellaan ilotulitusjätteet?

Ammu raketteja turvallisesti

Raketit ja pommit kuuluvat uudenvuoden perinteisiin. Vuosittain ihmisiä loukkaantuu rakettien ammunnan yhteydessä ja yleisin vamma aiheutuu silmiin. Tämän vuoksi jokaisen ilotulitukseen osallistuvan on tärkeää käyttää suojalaseja. Ilotulituksen katsojille sattuu eniten silmävammoja. Viime uudenvuodenpäivänä hoidettiin 13 silmävamman saanutta, näistä yksi tapaus oli sattunut Oulun alueella.

Rakettien ampumiselle sijainti on turvallisuuden kannalta erityisen tärkeää. Taloyhtiöiden pihalla ei pidä ampua raketteja. Turvallisin paikka on tarpeeksi kaukana rakennuksista. Näin vältät rakennuksiin ja autoihin kohdistuneet vauriot ja kunnioitat samalla naapureitasi. Raketteja saa ampua uudenvuodenyönä kello 18–02 välisenä aikana.

Kunnioita naapureitasi

Taloyhtiössä juhlat tulisi järjestää naapureita kunnioittaen. Ennen juhlia voi jättää ilmoitustaululle lapun tulevista juhlista, jotta naapurit voivat varautua juhlista johtuviin ääniin. Hiljaisuuden tullessa äänenvoimakkuuden kuitenkin tulee laskea siten, ettei siitä aiheudu häiriötä naapureille. Jos taloyhtiössä jatkuu häiritsevä melu hiljaisuuden jälkeen, ilmoitathan siitä isännöitsijälle kirjaimellisesti. Täältä löydät yhteystietomme https://tuiranisannointi.fi/ota-yhteytta/.

Lemmikkien huomioiminen uutenavuotena

Ilotulitusten seurauksista kärsivät muun muassa eläimet. Moni lemmikkieläin kärsii paukkuarkuudesta, jonka vain yksikin pamaus voi aiheuttaa. Koirien osalla paukkuarkuutta esiintyy tietyissä roduissa enemmän. Paukkuarkuus aiheuttaa eläimelle levottomuutta, läähättämistä ja syömättömyyttä. Tätä omistajan on varmasti kamala seurata. Lemmikeille saattaa syntyä pahojakin fyysisiä vammoja uuden vuoden aikana. Mtv uutiset kirjoittaa 5-vuotiaasta Lily-koirasta, joka menetti 17 hammasta uutenavuotena pelästymisen takia. Jutun voit lukea täältä.

Koiran karvaa suositellaan ottamaan talteen, jotta etsijäkoirat pystyvät hyödyntämään sitä etsiessään lemmikkiä hajun perusteella.

Rakettien ampumiselle annettua aikaa on tärkeää noudattaa, jotta lemmikkien omistajat osaavat varautua. Koiraa voi käyttää lenkillä ennen rakettien ampumista, laittaa taustahälyä esimerkiksi tv päälle ja peittää ikkunat.

Pysythän ilotulitusten aikaan lemmikin seurana, sillä omistajan läsnäolo auttaa lemmikkiä ja vähentää pelkoa. Jos koiran kanssa lähtee iltalenkille rakettien ampumisen aikana, on hyvä varautua laittamalla kaksi hihnaa ja valjaat sekä pannan. Koiria karkaa normaalia enemmän uudenvuoden aikana, sillä he pelkäävät ja pakenevat. Koiran karvaa suositellaan ottamaan talteen, jotta etsijäkoirat pystyvät hyödyntämään sitä etsiessään lemmikkiä hajun perusteella. Etsijäkoiraliiton neuvonnan puhelinnumero on 040 724 8614, joka kannattaa ottaa ylös siltä varalta, jos koira karkaa.

Uudenvuoden jätteiden lajittelu

Tinan valaminen on monissa kodeissa hauska uudenvuoden perinne. Tina on kuitenkin vaarallinen aine, joka on ehdottoman tärkeää ottaa huomioon varsinkin sen hävittämisessä. Tina sisältää lyijyä, jonka vuoksi se ei sovellu metallinkeräykseen tai sekajätteeseen. Tina tulee lajitella vaarallisen jätteen eli ongelmajätteen joukkoon. Tina on myös mahdollista uusiokäyttää seuraavana vuonna.

Raketeista aiheutuvat jätteet tulee siivota ympäristöstä pois käytön jälkeen. Käytetyt ilotulitteet lajitellaan sekajätteeseen ja tähtisädetikut pienmetalliin.

Mitä käyttämättömille raketeille tehdään?

Käyttämättömiä ilotulitteita ei saa viedä jäteastioihin tai lajitteluasemille. Ilotulitteiden pakkauksissa kerrotaan, mihin se pitää toimittaa, jos sen haluaa hävittää käyttämättömänä. Usein ne voi toimittaa ilotulitteiden myyjille kuten myös vialliset raketit. Käyttämättömät ilotulitteet kuitenkin kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä ja käyttää seuraavana vuonna. Kerrostalon yhteiskäytössä olevissa tiloissa, käyttämättömiä ilotulitteita ei saa säilyttää.

Tuiran Isännöinti

Tuiran Isännöitsijätoimisto on perustettu vuonna 1979 ja olemme keskittyneet Oulun alueella sijaitsevien taloyhtiöiden isännöintiin. Kokenut ja ystävällinen henkilökuntamme tarjoaa apua kaikkiin asumiseen liittyvissä asioissa ja pitää yllä kiinteistösi arvoa. Yrityksemme toiminta perustuu laadukkaaseen ja asiantuntevaan palveluun sekä vankkaan kokemukseen isännöinnistä.