Joulu on monen perheen vuoden kohokohta, johon panostetaan isosti. Jouluun kuuluu usein paljon valmisteluita, kuten joulusiivous, joululahjaostokset, lahjojen paketointi, joulupukin varaaminen, jouluruokien teko, joulun jälkeinen siivoaminen ja paljon muuta.

Kokosimme hieman tietoa ja vinkkejä, joita voit hyödyntää jouluvalmisteluja varten.

Joululahjat

Joulu on niin sanottu kuluttamisen juhla. Jotkut saattavat aloittaa lahjojen ostamisen jo kesällä tai Black Fridayn aikaan. Lahjan ei kuitenkaan tarvitse olla kaupasta ostettu valmis tuote.

Itse tehdyt lahjat lämmittävät varmasti lahjan saajaa, niitä voi olla esimerkiksi jokin syötävä herkku, neulotut sukat tai tällä hetkellä trendaavat itse tehdyt kynttilät.

Miksipä lahja ei voisi olla kierrätettyä? Kirpparikierrokselta voi löytää, vaikka äidille tai kaverille upeita lahjoja. Aineeton lahja ilahduttaa myös varmasti, kuten lahjakortti, ravintolaillallinen tai lapsenvahdiksi tarjoutuminen.

Joulusiivous

Joulusiivous on osa joulua, mutta sen ei tarvitse välttämättä olla mikään suursiivous. Tavaroiden järjestämisellä, imuroinnilla ja vessan pesulla saa varmasti kodista siistin jouluksi. Jos on perinteenä joulun alla tehdä vuoden suurin siivous, niin ota muutamat hyvät siivousniksit talteen.

Tehokkaat siivoustarvikkeet löytyvät yleensä joka kodin keittiöstä. Esimerkiksi etikalla, sitruunalla ja ruokasoodalla saa erittäin puhdasta jälkeä. Lavuaareja ja kattiloita saa kirkastettua ruokasoodalla, kalkkisaostumia voi poistaa etikalla ja sitruunalla lähtee sormenjäljet erinomaisesti ikkunoista ja peileistä. Hyviä hajunpoistajia ovat kahvi ja sitruuna. Katso Marttojen sivuilta tarkemmat ohjeet näiden käyttöön.

Jouluruoka

Joulupöydästä syntyy usein paljon ruokahävikkiä. Suunnittele jouluruoka siten, että voit joulun jälkeen tähteistä loihtia maukkaita ruokia. Moni heittää ylimääräiset kinkut hernekeiton sekaan, pitsan päälle tai tekee siitä kinkkukiusausta. Kahvipöytään saa joulukinkusta loihdittua helppotekoisia kinkkurullia, resepti löytyy Valion sivuilta.

Ethän kaada paistorasvaa viemäriin tai vessanpönttöön, sillä saatat silloin kutsua kotiisi ei niin toivottuja jouluvieraita, eli rottia.

Joululaatikoista saa leivottua rieskoja tai sosekeittoa. Lohta voi hyödyntää piirakassa, pastassa tai ihan vain leivän päällä.

Jätteiden lajittelu

Jouluna tulee valtavasti roskaa ja ruokajätettä, joiden lajittelussa varmasti on hankaluuksia tai niiden oikeaa lajittelutapaa et edes ole ajatellut. Konvehtirasia ilman muovikäärettä ja konvehtien muovialustaa kuuluu kartonginkeräykseen. Sekajätteeseen lajitellaan kynttilänjämät ja lasituikut, lahjapaperit ja narut sekä rikkinäiset joulukoristeet.

Jos et aio hyödyntää kinkun rasvaa esimerkiksi kastikkeen pohjana, lajittele se jähmettyneenä biojätteeseen. Sen voi myös kierrättää uusiutuvaksi dieseliksi. Ethän kaada paistorasvaa viemäriin tai vessanpönttöön, sillä saatat silloin kutsua kotiisi ei niin toivottuja jouluvieraita, eli rottia.

Jäteautojen kuljettajat myös viettävät joulua, joten roskalaatikot saattavat taloyhtiöissä olla aivan täynnä. Jos huomaat roskakatosten olevan täynnä, säilö pakkausjätteet siksi aikaa, vaikka varastoon. Kierrättämisestä voit lukea tarkemmin tästä.

Tuiran Isännöinti

Tuiran Isännöitsijätoimisto on perustettu vuonna 1979 ja olemme keskittyneet Oulun alueella sijaitsevien taloyhtiöiden isännöintiin. Kokenut ja ystävällinen henkilökuntamme tarjoaa apua kaikkiin asumiseen liittyvissä asioissa ja pitää yllä kiinteistösi arvoa. Yrityksemme toiminta perustuu laadukkaaseen ja asiantuntevaan palveluun sekä vankkaan kokemukseen isännöinnistä.