Lemmikit taloyhtiössä

Myös lemmikit kuuluvat taloyhtiön asukkaiksi. Parhaimmillaan karvakaverit tuovat iloa koko taloyhtiön asukkaille.

On sanomattakin selvää, että kaikki eivät ole koira– tai kissaihmisiä eikä niin tarvitsekaan olla. Selkeillä pelisäännöillä yhteiselo sujuu mutkattomasti eikä konfliktitilanteita synny.

Lemmikit kuuluvat taloyhtiön asukkaiksi

Omistajalla on vastuu lemmikistään ja sen mahdollisesti aiheuttamista vahingoista tai häiriöistä. Korvausvastuu on siis karvakaverin omistajalla.

Lemmikkien asumista ei voi taloyhtiössä kieltää ja ne kuuluvat perheisiin. Joissain tapauksissa vuokraisäntä on voinut kuitenkin kieltää niiden pidon omistamassaan asunnossa. Lemmikkien tavanomaista asumista, ja niistä lähtevää elämisen ääntä on siedettävä, mutta sen on pysyttävä normaalien asumisen äänien rajoissa. Sama pätee lasten kohdalla.

Omistajalla on korvausvastuu

Asunto-osakeyhtiöllä on oikeus puuttua sellaisen asukkaan toimintaa, joka aiheuttaa toistuvasti muille asukkaille kohtuutonta haittaa tai häiriötä. Sama pätee myös lemmikkeihin.

Jos lemmikki aiheuttaa vahinkoa taloyhtiössä, on omistaja siitä korvausvastuussa. Tällaisia tapauksia voi olla esimerkiksi kissan jätösten vuoksi vaihdettava hiekkalaatikon hiekka. Jos lemmikki aiheuttaa vahinkoa toisen asukkaan omaisuuteen tai sen hallinnoimassa tilassa, on lemmikin omistaja tästäkin vastuussa. Voi olla, että naapurusten karvakaverien välit ajautuvat riitatilanteeseen, jolloin eläinlääkärilasku on vahingon aiheuttajan vastuulla. Jos kuitenkin tällaiseen tilanteeseen päädytään, on pystyttävä osoittamaan vahingon aiheuttaja. Esimerkiksi naapureiden näköhavainto riittää hyvin.

Parhaimpaan lopputulokseen päästään avoimella keskustelulla ja ennakoinnilla. Fiksu lemmikin omistaja voi olla itse yhteydessä jo ennakkoon hallitukseen tai isännöintiin ja keskustella mahdollisista hankinnoista tai ratkaisuista lemmikin aiheuttamiin vahinkoihin. Esimerkiksi hiekkalaatikon kansi voi olla tällainen hankinta.

Mikäli haluat ottaa yhteyttä Tuiran Isännöitsijätoimistoon esimerkiksi vikailmoituksen muodossa, voit tehdä sen tästä.

Koirien haukunta tai ulvonta

Melko tyypillinen ongelma taloyhtiössä lemmikkien osalta on koirien haukunta tai ulvonta. Asia kannattaa ottaa mahdollisimman pian puheeksi omistajan kanssa, sillä hän ei välttämättä ole edes itse tietoinen, että koira reagoi yksinoloon haukkumalla tai ulvomalla.

Jos sinulla herää huoli jostain taloyhtiön lemmikistä, voit lukea lisätietoa miten toimia tästä.

Jos omistaja ei tee asialle mitään taloyhtiön tai muiden asukkaiden kehotuksista huolimatta, voi yhtiö ottaa asunnon hallintaan jatkuvan häiriön perusteella. Tämä ei tietenkään ole ensisijainen toimintatapa, vaan pitkän ja muodollisen prosessin seuraus. Lopullinen päätösvalta on yhtiökokouksella.

Tuiran Isännöinti

Tuiran Isännöitsijätoimisto on perustettu vuonna 1979 ja olemme keskittyneet Oulun alueella sijaitsevien taloyhtiöiden isännöintiin. Kokenut ja ystävällinen henkilökuntamme tarjoaa apua kaikkiin asumiseen liittyvissä asioissa ja pitää yllä kiinteistösi arvoa. Yrityksemme toiminta perustuu laadukkaaseen ja asiantuntevaan palveluun sekä vankkaan kokemukseen isännöinnistä.