Joulun tunnelmaa taloyhtiöön turvallisesti!
Joulunajan lähestyessä ja iltojen pimentyessä taloyhtiöissä keskusteluihin nousee useasti erilaiset koristelut ja valot. Jouluvaloilla tai esimerkiksi -kuusella saadaan helposti lisättyä mukavaa joulun tunnelmaa taloyhtiöön.
Valojen ja muiden koristelujen yhteydessä tulee kiinnittää huomiota turvallisuuteen sekä siihen etteivät koristelut haittaa naapureita.
Joulukuusi taloyhtiössä ja kodeissa
Joulukuusen hankkiminen on asia, josta taloyhtiön hallitus voi itse päättää. Hankinnasta ja sen toteuttamisesta voidaan sopia tapauskohtaisesti. Yksi hyvä vaihtoehto on sijoittaa valoketju jo pihassa valmiiksi kasvaviin kuusiin tai pensaisiin.
Kuusi tulee sijoittaa aina taloyhtiön pihalle sisätilojen sisään. Pelastuslain mukaan rappukäytävässä ei saa säilyttää mitään ylimääräistä tavaraa. Lisäksi valosarjojen kunto on syytä tarkistaa käyttöönottaessa. Viallinen sähköjohto voi aiheuttaa tulipalovaaran.
Asukkaiden omien joulukuusien hävittämisestä sopiminen on taloyhtiökohtaista. Kuusen voi joulun jälkeen viedä odottamaan noutoa jätepönttöjen läheisyyteen, jos säännöt näin sanovat.
Joulukuusen vieminen Ruskon jätekeskukseen on maksutonta. Katso tarkemmat ohjeet tästä.
Asukkaiden jouluvalot
Jouluvalot luovat tunnelmaa ja tuovat iloa niin taloyhtiön asukkaille kuin ohikulkijoillekin. Tässäkin asiassa kauneus on katsojan silmissä, mutta mitä asukkaan on otettava huomioon sisustaessaan parvekettaan tai terassiaan kausivaloilla?
Lähtökohtaisesti asukas saa itse päättää omasta parvekkeestaan ja sen sisustuksesta, mutta tässäkin tapauksessa tulisi huomioida naapurit. Valot tulisi asentaa siten, etteivät ne aiheuta häiriötä muille taloyhtiössä asuville.
Jos välkkyvät valot häiritsevät naapuria, kannattaa asiasta yrittää päästä sopuun avoimella keskustelulla. Yleensä valojen siirtäminen tai uudelleen asettaminen ratkaisee jo ongelman.
Kierrätä joulun jätteet oikein
Joulun viettäminen tuo mukanaan erilaisia jätteitä, joita ei muualla arjessa tule käsiteltyä useasti. On syytä huomata, että esimerkiksi lahjapapereissa- ja naruissa käytetään pinnoitetta, jonka takia ne kuuluvat sekajätteeseen.
Kinkun paistosta jäänyt kinkkurasva kuuluu biojätteeseen, ei viemäriin! Hyvä tapa on jähmettää rasva biojätepussissa, jonka jälkeen sen voi huoletta kierrättää biojätteen mukana. Pahimmassa tapauksessa viemäriin kaadettu kinkkurasva tukkii putkiston.
Myös jätehuolto lomailee joulun pyhinä, joten roskalaatikot voivat olla tavanomaista täydempiä. Kiinnitä siis erityistä huomiota kierrätykseen!
Mikäli sinulla herää kysymyksiä, voit tarkistaa löytyisikö vastaus jo sivuiltamme asukkaan tietopankista! Katso kysytyimmät kysymykset tästä.