Taloyhtiön jouluvalo valmistelut
Voiko taloyhtiö kieltää jouluvalot?
Asukas saa lähtökohtaisesti sisustaa huoneistonsa sekä parvekkeensa mielensä mukaiseksi. Koristelussa ja valojen asennuksessa tulee kuitenkin huomioida etenkin paloturvallisuus.
Taloyhtiö saa puuttua asiaan ja jopa kieltää jouluvalot, mikäli ne ovat vaaraksi, haitaksi tai rikkovat talon järjestystä. Parvekkeelle tai terassille asennettavat valot tulee olla ulkokäyttöön tarkoitetut, eivätkä ne saa roikkua naapurin puolella. Kiinteät valoasennukset parvekkeelle tai terassille vaativat myös taloyhtiön suostumuksen, jos ne voivat vaikuttaa yhtiön julkisivuun.
Mikäli valojen asennuksessa jokin mietityttää, on asiasta hyvä keskustella taloyhtiön ja naapureiden kanssa. Yleisimpiin kysymyksiin löydät myös vastauksen sivuiltamme TÄSTÄ linkistä.
Parvekkeella ei myöskään paloturvallisuussyistä saa pitää avotulta. Led-kynttilät ovatkin siis hyvä vaihtoehto luomaan tunnelmaa parvekkeelle.
Turvallinen joulu
Koristevaloja asentaessa on tarpeen aina ensin tarkistaa valojen kunto. Vaurioituneet jouluvalot tulisi hävittää eikä niitä pidä koskaan käyttää tai yrittää itse korjata. Lisäksi muuntajia ja johtoja on syytä pitää silmällä, jotta ne eivät ylikuumene tai vaurioidu pitkän talven aikana.
Valot tulee myös asetella niin, etteivät ne pääse kosketuksiin herkästi syttyvien materiaalien kanssa, kuten paperikoristeiden tai tekstiilien.
Joulukoristeet ja ovikranssit aiheuttavat myös keskustelua joka vuosi. Pelastuslaki kieltää tavaroiden säilyttämisen kerrostalojen kulkureiteillä. Tavanomaiset kynnysmatot ja ovikoristeet ovat siis sallittuja.
Kulkua haittaavien esineiden säilytys on porraskäytävässä kielletty. Esimerkiksi jos taloyhtiö haluaisi hankkia yhteiseksi iloksi joulukuusen, tulisi se sijoittaa pihalle tai aulaan.
Jouluvalot oikein ja turvallisesti asennettuna ilahduttavat pimeän vuodenajan aikana.
Lisää jouluvalojen turvallisesta käytöstä voit lukea TÄSTÄ.