Mitä tehdä, kun naapuri metelöi taloyhtiössä?

Taloyhtiössä voi kuulua erilaisia ääniä. Monet niistä kuuluvat normaaliin elämään ja asumiseen, mutta joskus taloyhtiöissä kuuluu epätoivottua metelöintiä, joka vaikuttaa asumisviihtyvyyteen sekä yleiseen ilmapiiriin. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tehdä, kun naapuri metelöi taloyhtiössä.

Järjestyssääntöjen noudattaminen kuuluu jokaiselle

Olitpa sitten asunnon omistaja tai vuokralainen, koskee jokaista taloyhtiössä asuvaa henkilöä samat taloyhtiössä määritetyt järjestyssäännöt. Yleisesti taloyhtiöiden järjestyssäännöissä on määritelty, että kello 22-07 välisenä aikana on noudatettava hiljaisuutta, jolloin esimerkiksi äänenvoimakkuutta on pienennettävä ja huomioitava muita taloyhtiön kanssaeläjiä. Hiljaisuuden aikaan taloyhtiössä saa kuitenkin kuulua normaaliin elämiseen kuuluvia ääniä, esimerkiksi pyykinpesukoneen linkousta tai vessassa käyntiä.Aina kuitenkaan kaikki eivät kunnioita järjestyssäännöissä mainittavaa hiljaisuutta, jolloin asiasta on hyvä raportoida eteenpäin.

Häiritsevä käytös taloyhtiössä

Metelöiminen, juhliminen ja huutaminen eivät kuulu normaaleihin käytöstapoihin taloyhtiössä. Käyttäytyminen ja äänet ovat häiritseviä, mikäli ne ovat jatkuvia tai toistuvia ja niistä aiheutuu häiriötä usealle asukkaalle. Esimerkiksi jatkuvasta kovaäänisesti musiikinkuuntelusta, haukkuvasta koirasta tai huutamisesta tulee tehdä ilmoitus isännöitsijälle. Jos epäilet jonkun olevan vaarassa, soita aina hätänumeroon 112 ja pyri paikantamaan äänien lähtökohta.On hyvä kuitenkin ottaa huomioon, ettei kotona muutaman kerran vuodessa järjestetyt juhlat sen sijaan ole häiritsevää elämää. Juhlissa on kuitenkin pienennettävä äänentasoa hiljaisuuden aikaan. Lisäksi on kohteliasta ilmoittaa naapureille esimerkiksi juhlista etukäteen kiinnittämällä vaikkapa lappu ilmoitustaululle.

Minne ilmoittaa?

Häiritsevään käyttäytymiseen kannattaa reagoida heti. Siihen voi puuttua esimerkiksi keskustelemalla ja hakemalla sopuratkaisua naapurin kanssa tai ottamalla yhteyttä isännöintiin sekä taloyhtiön hallitukseen.
Pidä ensin häiritsevästä elämästä kirjaa ja ilmoita sen jälkeen isännöinnille sekä tiedoksi hallitukselle, mitä on tapahtunut ja milloin. Isännöinti ja hallitus arvioivat ilmoituksen perusteella, onko taloyhtiön syytä puuttua toimintaa.Jos häiritsevä elämä jatkuu, voi hallitus ryhtyä toimenpiteisiin. Ensin se antaa varoituksen ja jos muutosta ei tapahdu, yhtiökokous voi päättää ottaa asunnon taloyhtiön hallintaan. Hallintaanoton aikana osakas tai häiriötä aiheuttanut asukas joutuu muuttamaan pois asunnosta. Asunnon omistussuhde ei kuitenkaan muutu.

Tuiran Isännöinti

Tuiran Isännöitsijätoimisto on perustettu vuonna 1979 ja olemme keskittyneet Oulun alueella sijaitsevien taloyhtiöiden isännöintiin. Kokenut ja ystävällinen henkilökuntamme tarjoaa apua kaikkiin asumiseen liittyvissä asioissa ja pitää yllä kiinteistösi arvoa. Yrityksemme toiminta perustuu laadukkaaseen ja asiantuntevaan palveluun sekä vankkaan kokemukseen isännöinnistä.