Kunnossapitovastuun jakautuminen asunto-osakeyhtiössä
Kuka on vastuussa pattereiden ilmaamisesta, viemärin avaamisesta tai parvekkeen lasituksesta – osakas vai taloyhtiö?
Taloyhtiön arkeen kuuluu monenlaisia kunnostus ja korjaustöitä. Lue alta, kenelle asunnon kunkin osan kunnossapitovastuu kuuluu.
Mikäli et löydä vastausta alta, ota meihin yhteyttä ja selvitämme, kenelle vastuu kuuluu.
Mistä taloyhtiön vastuunjaossa on kyse?
Taloyhtiön vastuunjaossa määritetään, mitkä asunnon rakenteiden, osien tai laitteiden kunnossapidosta ja korjauksesta kuuluvat osakkaan ja mitkä taloyhtiön vastuulle. Taloyhtiön kunnossapitovastuut perustuvat lakiin, mutta ne voidaan myös määrittää uudelleen taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä.
Asunto-osakeyhtiölain 4. luvussa on määritetty tarkasti taloyhtiön ja osakkaan väliset kunnossapitovastuut. Mikäli yhtiö kuitenkin haluaa vastuunjaon menevän eri tavalla kuin laissa on määritetty, se kirjataan yhtiöjärjestykseen. Oman yhtiön käytäntö on hyvä tarkistaa yhtiöjärjestyksestä. Näin varmistetaan, että asuntoa ostaessa ei tule vastaan odottamattomia yllätyksiä.
Vahinkotapauksissa korvausvastuun määrittelee asunto-osakeyhtiö- ja vahingonkorvauslaki. Ensisijaisesti kustannukset jakautuvat asunto-osakeyhtiölain kunnossapitovastuiden mukaisesti, mutta vastuu voi vaihtua vahingonkorvauslain aiheuttamisperiaatteen myötä. Aiheuttamisperiaatteen mukaan vastuu voi vaihtua taloyhtiöltä osakkaalle esimerkiksi selkeän vahingon aiheuttamisen tai törkeän huolimattomuuden takia. Vakuutus korvaa myös monia asioita, joten kiinteistö- ja kotivakuutuksen ehtoihin on hyvä tutustua.
Vastuunjakotaulukko
Alla oleva yleinen vastuunjakotaulukko pätee normaalista asumisesta, kulumisesta ja vanhenemisesta johtuviin vikaantumisiin.
Taulukosta riippumatta noudatetaan sitä yleistä periaatetta, että osakas vastaa hankkimistaan asennuksista, elleivät kyseessä ole sellaiset yhtiön kunnossapitovastuulla olevat asennukset, jotka eivät oleellisesti poikkea yhtiön käyttämistä.
Sitä laissakin säädettyä periaatetta noudatetaan, että mikä ei ole osakkeenomistajan vastuulla, on yhtiön vastuulla. Tämän vuoksi taulukossa ei ole sellaisia rakennuksen osia, jotka enemmän tai vähemmän itsestään selvästi kuuluvat yhtiön vastuulle, kuten esimerkiksi vesikatot.