Kodin paloturvallisuus on yksi tärkeimmistä asioista, mitä kodistaan tulisi tietää. Pienet asiat, kuten toimiva palovaroitin voivat pelastaa ihmishenkiä. On tärkeää tietää, kuinka ehkäistä tulipaloja ja miten toimitaan oikein, kun tuli on irti.
Tulipaloja tapahtuu Suomessa vuosittain noin 14 000 ja ne aiheuttavat mittavia vahinkoja. Valitettavasti ne vaativat usein myös ihmishenkiä.
Miten teet kodistasi mahdollisimman paloturvallisen? Osaatko toimia oikein tulipalon sattuessa? Miten voit ehkäistä tulipalojen syttymisen?
Palovaroitin on kodin tärkein esine
Palovaroitin tulee lain mukaan löytyä jokaisen asunnon katosta. Monet tuhoisat tulipalot ovat alkaneet yöllä, kun asukkaat nukkuvat. Havaitessaan savua palovaroitin päästää kovan hälytysäänen, joka voi pelastaa nukkuvan ihmisen.
Palovaroitin on paristolla toimiva turvalaite, jonka toimintakunnosta vastaa asukas itse. Paristot tulee vaihtaa vuoden välein ja sen toimivuutta olisi myös hyvä testata säännöllisesti. Palovaroitin ilmoittaa äänimerkillä pariston heikkenemisestä ja viimeistään tällöin paristo on vaihdettava välittömästi. Varoittimen testaus tapahtuu painamalla varoittimessa olevaa testinappia, joka aiheuttaa piippaavan äänen, kun palovaroitin on kunnossa.
Kodissa jokaisessa kerroksessa tulisi olla vähintään 1 palovaroitin 60 asuinneliötä kohden. Palovaroittimen tulisi sijaita aina katossa ja vähintään 1 metrin päässä tuloilmaventtiilistä. Tuloilmaventtiilistä tuleva pöly saattaa tukkia varoittimen anturin. Voit lukea aiheesta lisää Oulun kaupungin rakennusvalvonnan sivuilta.
Paloturvallisuus kotonasi
Alkusammutusvälineillä ja esteettömillä poistumisteillä luodaan paloturvallinen ympäristö. Pidä huoli, että myös sähkölaitteet ovat kunnossa ja lapsetkin tietävät tulen vaarat.
Suunnittele ja ehkäise
Hanki kotiin alkusammutusvälineitä ja opettele käyttämään niitä. Käsisammuttimet ja sammutuspeitteet tulisi sijoittaa niin, että ne ovat helposti saatavilla. Muista huollattaa käsisammutin jokaisen käytön jälkeen.
Suunnittele poistumistiet ja varmista, että ne ovat esteettömiä. Jokaisen asukkaan tulisi tietää poistumistie ja vaihtoehtoiset pelastautumisreitit. Sopikaa asukkaiden kesken myös yhteinen kokoontumispaikka.
Jos huomaat huonokuntoisia sähköjohtoja, vaihdata ne ehjiin ehkäistäksesi sähköpalon. Korjaukset ja asennukset tulee teettää aina ammattilaisella. Jos televisio tai muu kodinkone syttyy, irrota pistotulppa pistorasiasta ja katkaise sähkö koko asunnosta. Palon voi sammuttaa alkusammutinvälineillä tai paksulla matolla. Jos paloa ei saada sammutettua, soita välittömästi hätänumeroon.
Tulipaloja tapahtuu Suomessa vuosittain noin 14 000 ja ne aiheuttavat mittavia vahinkoja. Valitettavasti ne vaativat usein myös ihmishenkiä.
Opeta lapselle, mitä on paloturvallisuus ja kuinka tulta käsitellään oikein. Keskustelkaa koko perheen kanssa tulipalon vaarasta ja harjoitelkaa pelastautumista. Lapset saattavat tulipalon syttyessä piiloutua ja siksi perheen pienimmille tulee opettaa välitön poistuminen asunnosta. Pidä tulentekovälineet poissa lasten ulottuvilta.
Tulipalo kerrostalossa
Jos omassa asunnossasi syttyy tulipalo, sulje palavaan huoneeseen johtava ovi. Poistu asunnosta, sulje asuntosi ulko-ovi ja varoita kerrostalon muita asukkaita, jotka ovat välittömässä vaarassa. Tulipalon sattuessa hissin käyttö on ehdottomasti kielletty. Soita turvallisesta paikasta 112 ja opasta palokunta paikalle.
Jos naapurissasi palaa, älä poistu asunnostasi. Porraskäytävä saattaa olla savun täyttämä ja kerrostalot on rakennettu estämään palon etenemistä asunnosta toiseen. Jos huoneeseen tulee paljon savua, konttaa tai ryömi avoimen ikkunan ääreen. Odota palokunnan saapumista ja heidän ohjeistustaan.
Ethän säilytä porraskäytävässä tavaraa, sillä ne toimivat poistumisteinä. Rakennuksen omistajan ja haltijan on huolehdittava siitä, että kulkureitit pidetään esteettöminä. Jos huomaat taloyhtiössäsi, ettei käytävät ole kulkukelpoisia teethän siitä ilmoituksen täällä.